Releasebrief GEMMA Softwarecatalogus versie 2.3

Inleiding

In de vorige releasebrief van 23-7-2014 zijn de wijzigingen van release 2.2.1 toegelicht.
Er is nu op 18-9-2014 in release 2.3 extra functionaliteit en inhoud toegevoegd aan de Softwarecatalogus.

In deze releasebrief de volgende onderwerpen:

Nieuwe functionaliteit

In deze release is de volgende nieuwe functionaliteit toegevoegd.

Publieke functionaliteit (niet ingelogd):

 1. In het menu “Wat is er te vinden” is nu het overzicht alle addenda en ondertekening per leverancier te vinden. Daarmee wordt de addenda-informatie die over 2 pagina’s verspreid op de website van KING Operatie NUP stond, overbodig.
 2. In het overzicht “alle pakketversies en planningen” is de distributiedatum in een aparte kolom gezet. Daarmee wordt de beschikbaarheid van nieuwe versies van pakketten van leveranciers inzichtelijker. Er kan ook op gesorteerd worden, ook in combinatie met filters.
 3. De omschrijvingen in het filter van de testrapporten zijn veranderd: voor de naam van de standaard is de tekst “met testrapport” gezet. Dit voorkomt het misverstand dat je denkt op de standaard zélf te filteren.

Voor gemeenten:

 1. Het is nu mogelijk om je aan of af te melden voor de notificatiemail met wijzigingen die leveranciers ingebracht hebben. Dit kan in het gebruikersprofiel bij de functie Gebruikersbeheer in het menu rechtsboven na inloggen. Het kan ook in de notificatiemail zelf: daarin zit een link naar de pagina waarop je je kunt afmelden.
 2. De notificatiemail zelf is qua opmaak ook efficienter geworden. Mutaties op pakketten en versies die reeds in het gemeentelijk landschap opgenomen zijn, staan bovenin de mail. Overige zaken staan daaronder.

Voor leveranciers:

 1. Er is geen nieuwe functionaliteit specifiek voor leveranciers bijgekomen in deze release. Wel wijzen we nog eens op het gemak van de kopieerfunctie die in de vorige release toegevoegd is.

Nieuwe / gewijzigde referentiecomponenten / platen

Er zijn thans nog geen referentiecomponentwijzigingen doorgevoerd. Er worden wel enkele wijzigingen voor een volgende release voorbereid die ook in de diverse platen een plek moeten krijgen.

Nieuwe / gewijzigde standaarden

De volgende standaarden of versie van standaarden zijn toegevoegd, of de status is veranderd, in deze release van de Softwarecatalogus:

Nieuwe standaarden zijn:

 • iJw 1.0
 • iWMO 1.0
 • Stuf ZTC 3.10

Deze standaarden zijn aan de betrokken referentiecomponenten gekoppeld als “voorgeschreven” of “relevant” conform de eerder geïntroduceerde indelingscriteria.

De leveranciers die de addenda voor de ondersteuning van iWmo en/of iJw gaan ondertekenen, worden verzocht hun pakketversies zsm te actualiseren met de ondersteuning van deze standaard(en). Door omstandigheden zijn deze standaarden pas op 18-9 in de softwarecatalogus opgenomen.

Van Toezicht en handhaving services 1.0 is de status van “in ontwikkeling” naar “in gebruik” gegaan: de standaard is vastgesteld.

Nieuwe leveranciers

Sinds de vorige releasebrief hebben de volgende leveranciers een convenant ondertekend met KING en daarmee beloofd ook hun productportfolio op te nemen in de GEMMA Softwarecatalogus:

 1. De Heer software
 2. Eljakim
 3. Measuremail
 4. Regas

Maakt u als gemeente gebruik van pakketten van deze leveranciers, dan kunt u kijken of deze leveranciers inmiddels hun productportfolio hebben opgevoerd en deze opvoeren in uw applicatieportfolio en plotten op uw gemeentekaart.

Tot slot

Voor meer informatie over nieuwe referentiecomponenten, standaarden en leveranciers: kijk in de Softwarecatalogus.

Mocht u vragen of suggesties hebben, stuur die dan s.v.p. naar: softwarecatalogus@kinggemeenten.nl.

Met vriendelijke groeten,

Het softwarecatalogus team Mark Backer, Dirk Moree, Jeroen de Ruig