Softwarecatalogus model samenvoegen met een bewerkt model

Binnen Archi is het mogelijk om meerdere architectuur modellen samen te voegen. Zo ook een eerder gedownload en bewerkt model vanuit de softwarecatalogus met een nieuwe versie vanuit de softwarecatalogus. Hieronder lees je hoe dit in zijn werk gaat.

 1. Open Archi en het model waarin gewerkt wordt.
 2. Maak een back-up van het eigen model, zodat je altijd kan terugkeren naar de eerdere situatie.
 3. Log daarna in op softwarecatalogus en maak een export via "Mijn softwarecatalogus". In de handleiding Hoe exporteer ik mijn softwarecatalogus naar Archi? staat hier uitleg over. 
 4. Nadat het bestand is gedownload, ga je weer terug naar Archi. 
 5. Importeer het zojuist gedownloade bestand in Archi via File > Import > Model From Open Exchange
 6. Sla het geimporteerde model op als Archi bestand via File > Save (Ctrl + s)
 7. Klik met je muis het eigen model aan en zorg dat deze geselecteerd is. 
 8. Open daarna in het menu File > Import > Another Model Into Selected Model ... 
 9. Een venster wordt geopend met een aantal opties.  
 10. Selecteer voor het bestand (file) het model uit de softwarecatalogus wat in stap 6 is opgeslagen.
 11. Vink het vakje aan voor [Update existing objects and folders] en [Show status dialoog]. Wanneer het vakje [Update existing objects and folders] niet is aangevinkt wordt er niets gewijzigd in het model en wordt er een zogenaamde dry-run gedraaid. Wanneer [Show status dialoog] niet is aangevinkt, dan verschijnt er geen logging over de gemaakte wijzigingen en het niet mogelijk om via de logging te controleren of de samenvoeging goed is gegaan. ​
 12. Na het uitvoeren en het aanvinken van [Show status dialoog] opent er een status log. Wanneer er links onder in de Status Log het vakje "Warnings" niet aangevinkt kan worden, lijkt de samenvoeging goed te zijn gegaan.
 13. Sluit het "Status Log" venster.
 14. Om te controleren of de laatste wijzigingen vanuit de softwarecatalogus zijn overgenomen in het eigen model kan je een controle uitvoeren. Selecteer het eigen model.
 15. Klik op het vergrootglas om de zoekfunctie te openen. 
 16. Voer in de zoekfunctie een naam van een pakket in wat nog niet in het eigen model stond maar wel in de softwarecatalogus.
 17. Wanneer het pakket wordt gevonden in beide modellen dan is het samenvoegen goed gegaan.

Na het importeren van een model kan het voorkomen dat mappen er dubbel in staan. Om dit op te lossen dient er een script gedraaid te worden. Dit script is alleen te draaien met de plugin jArchi. De VNG is donateur van Archi en heeft daardoor de beschikking over deze plugin. Mocht je er als gemeente gebruik van willen maken, dan kan een verzoek daartoe verstuurd worden naar softwarecatalogus@vng.nl. Wij nemen dan contact met je op.